wielomiany dalej
pepe: Dany jest wielomian W(x)=x4 −x3 +3x2 +mx+2. Wyznacz wszystkie wartości parametru, dla
których W(x) podzielny jest przez Q(x)= x2−x+1
19 lut 22:45
Kacper:
wsk. Zastanów się jaki wielomian możemy uzyskać w wyniku dzielenia?
19 lut 22:46
pepe: Wielomian drugiego stopnia?
19 lut 22:51
Adamm: W(x)=x2(x2−x+1)+2(x2−x+1)+(2+m)x
dla m=−2
19 lut 22:53
5-latek: Po pisemnyn podzieleniu i przyrowniu reszty do zera wyszlo mi ze m=−2
Reszta bedzie stopnia 1 bo dzielimy przez wielomian stopnia drugiego
19 lut 22:58