wielomiany
pepe: Liczba −3 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=2x4 +13x3 +25x2+ 15x + 9. Określ krotność tego
pierwiastka.
Podzieliłam sobie cały ten wielomian przez x+3 za pomocą tabelki i nie wiem co dalej zrobić.
19 lut 22:32
zef: Możesz podzielić wielomian trzeciego stopnia który powstał przez x+3 i jeśli będzie podzielny
to sprawdzamy dalej, a jeśli nie to pierwiastek jest jednokrotny.
19 lut 22:34
Adamm: W(−3)=2*(−3)4+13*(−3)3+25*(−3)2+15*(−3)+9=0
W'(x)=8x3+39x2+50x+15
W'(−3)=8*(−3)3+39*(−3)2+50*(−3)+15=0
W''(x)=24x2+78x+50
W''(−3)=24*(−3)2+78*(−3)+50=32
−3 jest pierwiastkiem 2−krotnym
19 lut 22:36