zad
clka: −2x3+2x2+32x−32
19 lut 21:56
5-latek: Czego oczekujesz?
19 lut 21:58
clka: −2x3+2x2+32x−32=0
19 lut 21:58
Michał: Podziel na 2 i rozpisz Hornerem, Pierwszy pierwiastek to 1 więc wyjdzie Ci ładne równanie
Kwadratowe.
19 lut 21:59
Jerzy:
Rozłóż na czynniki ( x − 1)
19 lut 22:00
Michał: Grupowaniem też się da ładnie.
19 lut 22:01
5-latek: a po co tutaj Horner ?
Poza tym nie wybacza jak sie pomylisz
2x2(1−x)−32(1−x)=0
(2x2−32)(1−x)=0
19 lut 22:02
clka: −x3+x2+16x−16
x2(−x+1)−16(−x+1)
(−x+1)(x2−16)
(−x+1)(x−4)(x+4)
x1=1
x2=4
x3=−4
19 lut 22:07
5-latek: O czyms zapomiales
19 lut 22:08
clka:
19 lut 22:10
5-latek: No to mysl
19 lut 22:12
clka: No nie wiem
19 lut 22:14
5-latek: =0
poza tym
x1=1 lubx2=4 lub x3=−4
19 lut 22:16
clka: thx
19 lut 22:17
19 lut 22:25
5-latek: Taki rysunek to robi sie dla nierownosci
To jest rownanie wiec rozwiazniem sa konkretne liczby
19 lut 22:29