Wartości parametru m z dwoma rozwiązaniami ujemnymi.
Zdolna: Proszę o pomoc.
Dla jakich wartości parametru m równanie x3+(2m−3)x2+(2m+5)x=0 ma trzy rozwiązania, z których
dwa są ujemne?
Mam tak.
Wyciągam wspólny czynnik przed nawias i otrzymuję:
x[x2+(2m−3)x+2m+5]
x1=0
x2<0 x3 <0
1) x2*x3>0
X2+x3<0
1) c/a >0 => 2m+5>0 => m>−2,5
2) −b/a <0 => −2m+3<0 => m>1,5
Δ= 4m2−20m−11
Δ>0
4m2−20m−11>0
ΔΔ = 400+16*11
√ΔΔ=24
m1=(20+24)/8=6
m2=(20−24)/8=−1/2
W odpowiedziach wychodzi m∊(5,5; +∞). Mam problem z równaniami wielomianowymi z parametrem,
więc proszę o ewentualne naprowadzenie, jak takie zadania robić.
19 lut 21:56
Omikron: Błąd na samym końcu, (20+24)/8=5,5 a nie 6
19 lut 22:12
5-latek: A dlaczego x1=0?
19 lut 22:13
zef: Bo niezależnie od parametru "m" x=0 będzie zawsze rozwiązaniem równania
19 lut 22:15
Zdolna: Dziękuję Omikron! Z powodu rozproszenia widocznie

ale byk!
19 lut 22:19
Zdolna: To jak teraz podsumować to wszystko?
mam z 1) i 2) m> 1,5
A przy delcie delty? jak to jest?
19 lut 22:20
Zdolna: Już wiem. ma być m∊(−∞;−1,5) v (5,5; +∞). Bierzemy i zostaje właściwy wynik. Wszystko jasne
19 lut 22:21