Udowodnij, że nierówność jest prawdziwa.
ella: udowodnij, że jeżeli x,y,z to dowolne liczby rzeczywiste to spełniona jest nierówność:
3x
2+3y
2+3z
2+4xy+4xz+4yz≥0
ja zrobiłam dalej tak:
3(x
2+y
2+z
2)+4(xy+xz+yz)≥0 wydaje mi się, że powinnam skorzystać z tej tożsamości:
(x+y+z)
2=x
2+y
2+z
2+2xy+2xz+2yz,
ale za nic w świecie nie wiem jak

byłabym wdzięczna na podpowiedź jak to dalej ruszyć
19 lut 21:49
Adamm: 2(x+y+z)2+x2+y2+z2=3x2+3y2+3z2+4xy+4xz+4yz
19 lut 21:52
Jack:
albo tak
(x+y)2 + (y+z)2 + (x+z)2 + (x+y+z)2 = 3x2 + 3y2 + 3z2 + 4xy + 4yz + 4xz
19 lut 21:55
ella: czy wystarczy jak to przyrównam i napiszę, że 2(x+y+z)2≥0, x2,y2,z2≥0 c.n.u.?
19 lut 21:57
Adamm: 3x2+3y2+3z2+4xy+4xz+4yz≥0 ⇔ 2(x+y+z)2+x2+y2+z2≥0
ponieważ prawa nierówność jest zawsze dodatnia to teza jest prawdziwa
c. b. d. o.
19 lut 21:59
Adamm: zawsze nieujemna*
19 lut 22:00
ella: dziękuję bardzo za pomoc! <3
19 lut 22:01