ciąg arytmetyczny
123: wyznacz szesc poczatkowych wyrazow ciagu arytmetycznego w ktorym a2a6 = 14 oraz a2*a6
= 64
19 lut 20:45
Eta:
a6=4a2 to 4a22=64 ⇒ a2=4 v a2= −4 i a6= 16 v a6= −16
an : 1,4,7,10,13,16 ,.. lub an : −1, −4,−7,−10,−16,...
19 lut 20:52
Pytający:
4(a1+r)=a1+5r ⇒ 3a1=r
(a1+r)(a1+5r)=64
(a1+3a1)(a1+5*3a1)=64
4a1*16a1=64
a12=1
(a1=1 ⋀ r=3) ∨ (a1=−1 ⋀ r=−3)
19 lut 20:53
123: a wzór jak ustalić żeby wyznaczyć te 6 poczatkowych?
19 lut 21:00
5-latek: an= a1+(n−1)*r
an= 1+(n−1)*3
an= 1+3n−3
an= 3n−2
Dla drugiego ciagu tak samo
19 lut 21:15
Eta:
| | a6−a2 | |
r= |
| ⇒ r=3 v r= −3 |
| | 6−2 | |
a
n=a
6+(n−6)*r
a
n= 3n−2 lub a
n= −3n+2
19 lut 22:36