matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Doris:
Rozwiąż równanie 2cos(3x−π/2)=−1
19 lut 20:26
Pytający:
−1
cos(3x−π/2)=
2
2π
4π
3x−π/2=
+2kπ ∨ 3x−π/2=
+2kπ
3
3
7π
11π
3x=
+2kπ ∨ 3x=
+2kπ
6
6
7π
2kπ
11π
2kπ
x=
+
∨ x=
+
18
3
18
3
19 lut 20:43
Alky:
π
1
cos(3x−
)=−
2
2
π
2
π
2
3x−
=−
π+2kπ v 3x−
π=
π+2kπ
2
3
2
3
wyliczasz x
19 lut 20:43
Doris:
Dziękuje wam
19 lut 20:50