Trapez lo
Lo: W trapezie rownoramiennym który nie jest rownoleglobokiem RAMIĘ ma długość 7cm A przekatna
8cm. Oblicz długości podstaw trapezu wiedząc ze odcinek łączący środki ramion trapezu Ma
długość 4.
19 lut 20:09
Eta:
| | a+b | | a−b | |
d=8 s= |
| = |AG|=4 i |GB|=x= |
| , x>0 |
| | 2 | | 2 | |
z tw. Pitagorasa w ΔAGC i w ΔGBC
h
2=d
2−s
2=......=48 x
2=7
2−h
2 ⇒ x=1
to a+b= 8
i a− b =2
+ −−−−−−−
2a=10 ⇒ a=.... i b=.....
19 lut 20:36
5-latek: b=3
Eta 
Zaznaczylas odcinek GF zeby pokazac iz czworokat AGFE jest rownoleglobokiem?
19 lut 21:09
Eta:
tak
19 lut 22:31
5-latek: dzieki
19 lut 22:44