pole obszaru ograniczonego funkcjami całki
sirmamut: Stosując całki oblicz pole obszaru ograniczonego funkcjami y=2x+1 y=x+1 i y=5. Przeniosłem
wszystko na wykres, zaznaczyłem ten obszar, ale nie bardzo wiem co dalej mam zrobić. Mogę
liczyć na Waszą pomoc?
19 lut 19:56
Adamm:

widzisz ten trójkąt? można łatwo obliczyć jego pole, P=4
teraz to scałkujemy jak idioci, tak żeby potrenować
∫
02 2x+1−(x+1)dx+∫
245−(x+1)dx = ∫
02xdx+∫
244−xdx =
= 2+2=4
19 lut 20:03
sirmamut: ok dzięki wielkie, wiedziałem mniej więcej jak to zrobić, tylko bym te przedziały chyba zgubił
19 lut 20:19
Adamm: | | 1 | |
∫15∫(y−1)/2y−1dxdy = |
| ∫15y−1dy = 4 |
| | 2 | |
tak można było to zrobić całką podwójną
19 lut 20:21
sirmamut: ∫{02} 2x+1−(x+1)dx+∫{24}5−(x+1)dx = ∫02xdx+∫244−xdx = 2+2=4
∫02xdx+∫244−xdx a z tego nie wycodzi czasami 2+(−2) , coś się pokrzaczyło chyba
21 lut 21:39