działanie z pierwiastkami
cotyniepowiesz98: Oblicz:
3√5√2−7 − 3√5√2+7
19 lut 18:20
5-latek: Tutaj niestety na czuja musisz
(1+√2)3= 5√2+7
19 lut 18:29
Zdzisław: przyrównaj działanie do niewiadomej x.
podnieś obie strony do 3.
wylicz x.
19 lut 18:43
XXL:
I tak Wam nic nie odpowie, to osoba wpisująca zadania i czekająca na gotowca.
Jaki nick, taka grzeczność.
19 lut 18:55
Adamm: XXL, forum jest od tego żeby pomagać
nic dziwnego że niektórzy chcą to wykorzystywać, tacy są ludzie
19 lut 19:06
cotyniepowiesz98: Zawsze dziękuję za podpowiedzi, także wypraszam sobie takie komentarze XXL. Wiadomo, jeśli mi z
tym podpowiedzi nie wychodzi − pytam dalej, drążę temat. Nie rozumiem w czym problem?
20 lut 15:34
cotyniepowiesz98: Poza tym, XXL, bardzo szybko oceniasz ludzi i kierujesz się infantylnymi pozorami − serdecznie
współczuję.
20 lut 15:38
cotyniepowiesz98: Zdzisław, korzystając z Twojej metody doszłam do postaci
x3 = −14 − 33√5√2−7 + 33√5√2+7
także i tak trzeba kombinować...
20 lut 18:20
Adamm: (a+b√2)3=a3+3a2b√2+6ab2+2√2b3
a3+6ab2=7
3a2b+2b3=5
a=1, b=1 pasuje
(1+√2)3=5√2+7 tak jak napisał 5−latek
a3+6ab2=−7
3a2b+2b3=5
b=1, a=−1 pasuje
(−1+√2)3=5√2−7
3√5√2−7+3√5√2+7=−1+√2−(1+√2)=−2
20 lut 18:26
relaa:
Jeżeli x = (5√2 − 7)1/3 − (5√2 + 7)1/3 to
x3 = − 14 − 3(5√2 − 7)1/3 + 3(5√2 + 7)1/3
x3 + 3[ (5√2 − 7)1/3 − (5√2 + 7)1/3 ] + 14 = 0
x3 + 3x + 14 = 0 ⇒ x = −2.
20 lut 18:28
cotyniepowiesz98: Dzięki! Niepotrzebnie to wymnażałam i przez to nie zauważyłam, że to jest równe x, dzięki!
20 lut 18:33