algebra - działania
mała czarna: proszę o sprawdzenie, nie jestem pewna czy do końca dobrze rozumiem te działania
mam działanie a@b = a*b − 1 @ − dowolne działnie należące do Z x Z −> Z
1) czy działanie jest wewnętrzne?
TAK − bo mnożenie jest wewn. dla dwóch liczb całkowitych wynik mnożenia też będzie całkowity
2) łączne (a@b)@c = a(b@c) ?
po podłożeniu L: (a*b−1)*c−1 =abc−c−1
P: a*(b*c−1)−1 = abc−a−1 tutaj nie wuem czy jest OK, bo L
=/ P?
3) przemienne a@b=b@a ?
a*b−1=b*a−1 => to wychodzi na to samo, mnożenie jest przemienne
4) czy istnieje el. neutralny w Z? (tutaj nie wiem czy to dobrze robię)
a@e=e@a= a e@e =e
a*e−1=a | :a
e−1=1 | +1
e= 2

?
5) a@a'=e
a*a'−1 = 2 (tutaj mam podłożyć e, z poprzedniego punktu?)
a*a'=3