Niech T oznacza trojkat rownoboczny o srodku ciezkosci w punkcie O i boku majacym dlugosc a .
Trojkat T' jest jego obrazem w obrocie plaszczyzny zawierajacej T dookola punktu O o kąt
60o
Narysowac figure F= T∪T' . Obliczyc jej pole
Ile osi symetrii ma figura F?
ΔABC to ΔT
ΔDEF to ΔT'
PF= P{ABC}+ PHGD+PIJE+PKLF
PABC= a2√3}{4}
| 1 | 1 | |||
Trzy pozostale trojkaty to beda trojkaty rownoboczne o boku | a i wysokosci | |||
| 3 | 3 |
| a√3 | ||
hABC= | ||
| 2 |
| a√3 | ||
To w takim razie wysokosc ΔGHD wynosi | ||
| 6 |
| 1 | 1 | a√3 | a2√3 | |||||
Wiec PGHD= | a* | * | = | |||||
| 2 | 3 | 6 | 36 |
| a2√3 | a2√3 | a2√3 | a2√3 | 4a2√3 | ||||||
PF= | +3* | = | + | = | = a2√3}{3} | |||||
| 4 | 36 | 4 | 12 | 12 |
Dobrze jest ?