Wykaż, że pole dowolnego czworokąta...
Kinga: Wykaż że pole dowolnego czworokąta wypukłego, którego przekątne są prostopadłe, jest równe
połowie iloczynu długości przekątnych. Proszę o rozwiązanie i wyjaśnienie.
19 lut 18:13
===:
Znasz wzór na pole czworokąta (z przekątnych i sinusa kąta między nimi) ?
19 lut 18:20
Kinga: Nie mieliśmy jeszcze tego
19 lut 18:20
5-latek: α−kąt miedzy przekatnymi
e i f to dlugosci przekatnych
19 lut 18:23
Kinga: Kąt między przekątnymi jest kątem prostym
19 lut 18:24
Kinga: Mam tylko pytanie, co to jest ten sinα?
19 lut 18:25
5-latek:
19 lut 18:28
Kinga: Nic nie rozumiem
19 lut 18:32
Mila:
W której jesteś klasie?
19 lut 18:34
Kinga: 1 LO
19 lut 18:34
Mila:

AC, BD− przekątne czworokąta.
AC⊥BD
P
ABCD=P
ΔACD+P
ΔACB=
| | 1 | | 1 | |
= |
| *|AC|*|SD|+ |
| *|AC|*|SB|}= |
| | 2 | | 2 | |
co należało wykazać
19 lut 18:41
Kinga: Bardzo Ci dziękuję
19 lut 18:43
Mila:
19 lut 19:18