monotoniczność
mat1510: zbadaj monotoniczność ciągu :
wyszło mi a
n+1 − a
n =
19 lut 17:13
mat1510: | | −3n2−4n−2 | |
Tyle |
| |
| | (2n2+4n+2)*2n2 | |
19 lut 17:14
mat1510: i co dalej
19 lut 17:14
3Silnia&6: | | 2n2 + 1 | | 2n2 | | 1 | | 1 | |
an = |
| = |
| + |
| = 1 + |
| |
| | 2n2 | | 2n2 | | 2n2 | | 2n2 | |
19 lut 17:16
mat1510: a tak jak ja liczyłem to zle ?
19 lut 17:18
Janek191:
Jeżeli dobrze obliczyłeś , to an+1 − an < 0
bo licznik jest ujemny, a mianownik dodatni.
Ciąg ( an) jest malejący.
19 lut 18:05