Zły wynik równania
Ruzamka: Rozwiąż równanie
|(4x−5)/(x−1)| = x+1
Wyszło mi dwa, a zbiór podaje jeszcze odpowiedz −2+pierwiastek z 10
19 lut 16:26
relaa:
Dziedzina Twoja.
Założenie, aby równanie to miało rozwiązanie x + 1 ≥ 0 ⇒ x ≥ −1.
| 4x − 5 | | 4x − 5 | |
| = x + 1 ∨ |
| = −x − 1 |
| x − 1 | | x − 1 | |
4x − 5 = x
2 − 1 ∨ 4x − 5 = 1 − x
2
x
2 − 4x + 4 = 0 ∨ x
2 + 4x − 6 = 0
Dokończ.
19 lut 16:33
Ruzamka: Ja to robiłam w taki sposób że dawałam minus przed 4x−5 w tej drugiej wersji i wtedy mi tak nie
wychodziło. Czy tak nie można robić?
19 lut 16:36
relaa:
Nie rozumiem. Możesz napisać trochę jaśniej?
19 lut 16:40
Ruzamka: Jedną wersję zrobiłam dla (4x−5)/(x−1)≥0
A drugą dla (4x−5)/(x−1) < 0 i wtedy napisalam:
(−4x+5)/(x−1)=x+1
19 lut 16:44
19 lut 16:46
Ruzamka: Tak właśnie zrobiłam. I wyszło mi coś źle, bo pierwiastki mi wyszły 4/5 i 1 czyli spoza
dziedziny
19 lut 16:55