wieże Hanoi
opiekacz: czy minimalna ilość ruchów dla wieży Hanoi, jeśli możemy przenosić krążki tylko na sąsiednie
słupki, przy n krążkach to 3n−1 ?
i jak wykazać że jeśli możemy przenosić krążki tylko na sąsiednie słupki to że wszystkie
możliwe ułożenia krążków pojawiają się przy rozwiązaniu?
19 lut 16:26
Jack:
wzor jawny :
Tn = 2n − 1 dla n ≥ 0
wzor rekurencyjny :
T0 = 0
Tn=2Tn−1+1 , n>0
19 lut 17:10
opiekacz: możemy przenosić krążki tylko na sąsiednie słupki
19 lut 17:12
Jack: a, ze w ten...
to nie pomoge
19 lut 17:15
Jack:
wezmy taki przyklad : 3 krazki
wtedy mamy 13 ruchow...
wiec chyba wzorek 3n−1 nie pasuje
*zakladam ze zaczynamy na krancach, nie na srodku.
19 lut 17:24
opiekacz:

moje rozumowanie jeśli to komuś pomoże
oznaczmy słupki A, B, C
pomyślmy co musimy zrobić żeby przełożyć słupek największy z A na C
musimy najpierw przenieść n−1 krążków z A na C a potem największy z A na B potem znowu
n−1 z C na A i największy z B na C i n−1 krążków z A na C
czyli jeśli przeniesienie n krążków oznaczymy T
n to
T
n=3T
n−1+2 oraz T
1=2
baza indukcyjna: T
1=3
1−1
założenie: T
n−1=3
n−1−1
krok indukcyjny: T
n=3T
n−1+2=3
n−1
czy to jest poprawnie?
19 lut 17:25
opiekacz: myślę że jest poprawnie
co do drugiej części zadania:
istnieje 3n różnych konfiguracji n krążków
skoro minimalna ilość ruchów to 3n−1 to musimy przejść przez 3n różnych układów
gdyby układy się powtarzały to 3n−1 nie byłaby minimalną ilością ruchów
zatem musimy przejść przez wszystkie
19 lut 18:14