Równanie z parametrem
12345: Równanie (a−1)x2+4x−2=0 z niewiadomą x ma jedno rozwiązanie. Wynika stąd, że
A. a2=1
B.a+2=1
C.a=1
D.2a=1
Ja to rozwiązałam tak:
Δ=0
42−4*(a−1)*(−2)=0
i wyszło mi a=−1
pasują mi 2 odpowiedzi A i B, w książce poprawna jest A. Powinnam odrzucić B z jakiegoś powodu,
czy mam gdzieś błąd?
19 lut 16:03
Zdzisław: Zauważ, że gdy podstawisz za a=1 oraz a=−1, to ta funkcja będzie miała jedno rozwiązanie.
19 lut 16:07
eldo: wsk: przypadek liniowy
19 lut 16:07
12345: Dzięki za pomoc
19 lut 16:12