Punkty procentowe
12345: Oprocentowanie lokaty bankowej wzrosło o 1,8 punktu procentowego , co stanowiło podwyżkę o 30%.
Wysokość oprocentowania taj lokaty po podwyżce wynosi...?
Odpowiedź to 7,8%
Proszę o pomoc, kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.
19 lut 15:37
19 lut 15:43
===:
0,3x=1,8 ⇒ x=6
6+1,8=7,8
19 lut 15:43
Janek191:
p − oprocentowanie początkowe
p + 1,8 nowe oprocentowanie
| p + 1,8 | |
| = 1,3 ⇒ p + 1,8 = 1,3 p |
| p | |
1,8 = 0,3p
p = 6
=====
6 + 1,8 = 7,8
===========
19 lut 15:44
12345: Dziękuję za pomoc
19 lut 15:50