ciąg arytmetyczny
mat1510: oblicz X (lewa storna jest sumą kilku początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego)
−7−3+1+...+x=110


w ciągu arytmetycznym nie ma dodatnich samych wyrazów
19 lut 15:31
olekturbo: a1 = −7
r = 4
Sn = ...
19 lut 15:33
mat1510: własnie liczyłem sumę i nie wychodzi tak jak w odp
19 lut 15:35
mat1510: dlatego wysłałem zapytanie
19 lut 15:35
mat1510: dobra znalazłem zle x1 podstawiałem , dzięki
19 lut 15:38
===:
a
1=−7 r=4
x=a
n=−7+(n−1)*4=−11+4n
| −7−11+4n | | (−18+4n)n | |
| *n=110 |
| =110 |
| 2 | | 2 | |
4n
2−18n−220=0
2n
2−9n−110=0
Δ=81+880=961
√Δ=31
dalej sam
19 lut 15:41
mat1510: zrobiłem już wcześniej

, dzięki ,sory że sie męczyłeś
19 lut 15:41
===:
bywa
19 lut 15:53