...
brzoza:

Rysowanie spirali mieszczacej sie w kwadracie zaczynamy od narysowania odcinka o dlugosci
3.Nastepny odcinek
ma dlugosc 5,nastepny 7 itd.Kazdy jest dluzszy od poprzedniego o 2.Z ilu odcinkow sklada sie
spirala
ktorej dlugosc (suma dlugosci wszystkich odcinkow) jest rowna 143?
wpadlem na to ze trzeba uzyc opcji z ciagami ,ale dalej mam problem...
19 lut 15:21
Adamm: jest to ciąg arytmetyczny, zauważ
a
1=3, r=2
a
n=3+(n−1)*2
n
2+2n=143
n=11
odp. z 11 odcinków
19 lut 15:25
brzoza: amozna wiedziec skad dokladnie wzielo sie to n2+2n?
19 lut 15:31
Adamm: podstawione zostało a1 oraz an
19 lut 15:33
brzoza: a da rade to rozpisac?
19 lut 15:38
Adamm: nie
19 lut 15:40
brzoza: wychodzi tak:
wiec jakim cudem moze wyjsc z tego n
2+2n?
19 lut 15:56
19 lut 16:02
brzoza: hah,mamt to
19 lut 16:28
okiok: hej skąd wziąłeś to zadanie
24 kwi 22:12
okiok: to znaczy?
26 kwi 17:22