Suma rozwiązań równania
qwerty: Wskaż sumę rozwiązań równania (x2−1)(x2+2)(x2−3)=0
W odpowiedziach jest podany wynik 0.
19 lut 15:00
Jerzy:
1 + (−1) + √3 + −√3 = 0
19 lut 15:01
qwerty: Wydaję mi się że powinnam każdy nawias przyrównać do 0, tj. x2−1=0 v x2+2=0 v x2−3=0, ale co
dalej?
19 lut 15:02
qwerty: ok, już zrozumiałam, dzięki
19 lut 15:03
Dziadek Mróz:
f(x) = (x2 − 1)(x2 + 2)(x2 − 3)
f(x) = 0
(x2 − 1)(x2 + 2)(x2 − 3) = 0
x2 − 1 = 0 x2 + 2 = 0 x2 − 3 = 0
x2 = 1 x2 = −2 x2 = 3
x1/2 = ±1 x3 ∊ ∅ x4/5 = ±√3
x2 + x2 + x3 + x4 + x5 = −1 + 1 + (−√3) + √3 = 0 + 0 = 0
19 lut 15:19