funkcje liniowe
Lichtarz: Suma cyfr pewnej liczby trzycyfrowej wynosi 18. Cyfra dziesiątek jest o 1 wiesza od cyfry
jedności. Jeśli zamienimy miejscami cyfrę setek i dziesiątek, to otrzymamy liczbę o 180
większą od początkowej.
Wyznacz liczbę początkową.
Mam problem ze znalezieniem zależności tutaj. Proszę o pomoc (bardziej zależy mi na
wytłumaczeniu jak to zapisać niż samym rozwiązaniu).
19 lut 13:36
Jerzy:
Zapisz liczbę: 100*x + 10*y + z
x + y + z = 18
y = z + 1
100*y + 10*x + z = 180 + 100x + 10y + z
19 lut 13:39
Lichtarz: Dzięki Jerzy.
Właśnie o ten zapis mi chodziło: 100*x + 10*y + z
ej wstyd..
19 lut 16:51