rozwiąć równanie
Dzik: rozwiąż równanie
poytęgując to a potem do wspólnego mianownika itp wychodzi równanie x
4+.....
no i potem schemat hornera, ale mysle ze jest jakies latwiejsze rozwiazanie

Ktos cos ?
19 lut 13:21
Janek191:
| | 16 x2 | |
4 x2 + |
| = 20 |
| | (x − 2)2 | |
| 16 x2 | |
| = 20 − 4 x2 / : 4 |
| (x −2)2 | |
| 4 x2 | |
| = 5 − x2 / *( x2 − 4 x + 4) |
| ( x −2)2 | |
4 x
2 = 5*( x
2 − 4 x + 4) − x
4 + 4 x
3 − 4 x
2
x
4 − 4 x
3 + 3 x
2 + 20 x − 20 = 0
x = 1
1 − 4 + 3 + 20 − 20 = 0
x = − 2
16 + 32 + 12 − 40 − 20 = 0
Podziel przez ( x − 1)*( x + 2) = x
2 + x − 2
19 lut 14:45
Janek191:
Założenie: x ≠ 2
19 lut 14:46