Ratunku
Dani: 1.Dane są punkty A(−1, −3) i B(−7, 5) które są końcami średnicy okręgu O oraz prosta m o
| | 1 | |
równaniu y= |
| x − 3. Czy prosta m' symetryczna do m względem osi x przechodzi przez środek |
| | 2 | |
okręgu O' symetrycznego do O względem osi y?
2. Wyznacz współrzędne punktu B symetrycznego do A(6, −3) względem punktu P(1,4)
Może mi ktoś powiedzieć co mam zrobić w tych zadaniach
19 lut 13:01
Jerzy:
| | 2 | |
prosta m' ma równanie: y = − |
| + 3 |
| | x | |
znajdź obraz środka okręgu i sprawdź czy należy do tej prostej.
19 lut 13:06
Jerzy:
2) Wykorzystaj wzory na współrzędne środka odcinka.
19 lut 13:07
Dani: W pierwszym wyszło mi że ta prosta m' przechodzi przez S'
A w drugim wyszło mi że B(−4, 11)
Dobrze
19 lut 13:32
Jerzy:
1) jakie masz współrzędne środka O' ?
19 lut 13:33
Dani: 4, 1
19 lut 13:33
Jerzy:
Źle.
19 lut 13:36
Dani: Dlaczego
19 lut 13:38
Jerzy:
O = (−4,1) ⇒ O' = (4,−1)
19 lut 13:40
Dani: Dlaczego? Przecież ten O' ma być symetryczny tylko względem osi y...
19 lut 13:41
Dani:
19 lut 13:48
Jerzy:
Przepraszam .. żle przeczytałem
19 lut 13:51
Dani: Czyli mam dobrze
19 lut 13:52
Dani: A to drugie zadanie mam ok
19 lut 13:53
Jerzy:
Obydwa masz dobrze.
19 lut 13:55
Dani: Dziękuję Ci ślicznie za pomoc
19 lut 13:59
Jerzy:
19 lut 14:01