matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
maturzystkam:
Kąt α jest kątem środkowym w okręgu o promieniu r opartym na łuku o długości l. Uzupełnij: dla a wyszło mi
11π
α(rad)=
− dobrze
24
r=12 − źle bo musi wyjsc 24 dla b
π
α(rad)=
16
r=0,5π − a musi wyjsc 0.25π ktoś pokaze jak r wyznaczyc ?
19 lut 12:48
maturzystkam:
nikt nic ?
19 lut 13:03
Jerzy:
1) 11π → 82
0
30' 2πr → 360
0
11*360
2πr*82
0
30' = 11π*360
0
⇔ r =
= 24
165
19 lut 13:27
piotr:
l=2πr*(α
o
/360)
19 lut 13:29
Jerzy:
2*π*8*11
0
15'
2) l =
360
0
19 lut 13:35
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick