okręgi
goopeq: 1. Stosunek trzech parami stycznych zewnetrznie okręgów wynosi 1:4:9. Uzasadnij, ze środki tych
okręgów są wierzcołkami trójkata prostokatnego.
2. Promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokatny jest równy 4, a promień okręgu na nim
opisanego jest równy 10. Oblicz pole tego trójkata.
19 lut 11:55
===:
zapisz poprawnie treść zadania 1.
19 lut 12:26
g:

1) chyba miało być: stosunek PÓL ... = 1:4:9. wtedy stosunek promieni = 1:2:3
i stosunek boków trójkata = (1+2):(1+3):(2+3). dalej Pitagoras.
2) S = pole trójkąta
2S = ab = (a+b+c)r
c = 2R
a
2+b
2=c
2
4S2 | | 2S | | c | |
| = a2+b2+c2+2ab+2c(a+b) = 2c2+4S+2c( |
| −c) = 4S(1+ |
| ) |
r2 | | r | | r | |
| 2R | |
S = r2(1+ |
| ) = r2 +2Rr |
| r | |
19 lut 12:52
Eta:
2 posób
c=a−r+b−r ⇒ 2R+2r=a+b to z treści zadania a+b=28
P(ABC)= 2P
1+2P
2+P
3 ⇒ P= (a−r)*r+(b−r)*r+r
2 ⇒P=(a+b)*r−r
2= 28*4−16=
96
3 sposób
a+b=28 i 2P=ab
oraz
P=(a−r)(b−r) ( można to wykazać)
⇒ P= ab−r(a+b)+r
2 ⇒ P=2P−4*28+16⇒ P=
96
19 lut 20:19