Prostokat i trojkat
5-latek:

Trojkat rownoboczny o boku b zostal wpisany w prostokat (nie bedacy kwadratem) w sposob
przedstawiony na rysunku
Udowodnic ze p*r+q*s=t*u
Smerf co zaproponujesz?
19 lut 10:37
5-latek: Bok prostokata b to ma byc p (moja pomylka
19 lut 10:45
5-latek: ja to rozwiazalem tak
p= b*cos(30−α)
r= b*sin(30−α)
q= b*cosα
s= b*sinα
t= a*cos(60−α)
u= b*sin(60−α)
Licze lewa strone rownosci
| | sin60−2α | | sin2α | |
p*r+q*s= b*cos(30−α)*b*(sin(30−α)+b*cosα*b*sinα= b2* |
| +b2* |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
= |
| b2[(sin60−2α+sin2α)] = b2*sin30*cos(30−2α) |
| | 2 | |
Korzystalem tutaj ze wzorow
cosα*sinα
i sinα+sinβ
Teraz prawa strona rownania
| | 1 | |
t*u= b*cos(60−α)*b*sin(60−α)= b2*(cos(60−α)*sin(60−α)= |
| b2*sin(120−α)= |
| | 2 | |
p*r+q*s= t*u
19 lut 17:19
Mila:
Skąd takie zadanie?
19 lut 19:19
5-latek: Dobry wieczor

Wnuczek sie uczy i podrzucil mi do rozwiazania
19 lut 19:28
5-latek: Co ja pisze.
Nie wnuczek tylko chrzesniak . Musi sie uczyc bo jest w wojsku .
Natomiast ja Milu przegladam teraz zadania ze zbioru Gdowski PLucinski (dla kandydatow
na wyzszse uczelnie techniczne i jestem w szoku jak malo umie
19 lut 19:41
Mila:
Niech napisze porządnie treść zadania, to rozwiążemy.
19 lut 20:27
5-latek: Jutro do niego zadzwonie i zapytam sie czy to konkretna tresc zadania
Wraca z poligonu .
Masz Milu moze tez zbior Gdowski Plucinski ?
19 lut 21:39
5-latek: taka jest dokladnie tresc zadania
19 lut 23:03
Mila:
Mam.
19 lut 23:06
Mila:
Jaki masz problem?
19 lut 23:12
5-latek: Tak tylko zapytalem gdyz zamierzam rozwiazywac zadania z niego i w razie problemow podam numer
Teraz geometria
19 lut 23:18
5-latek: Teraz mam druga zmiane wiec do poludnia poczytam Chce zrobic zadanie nr 1330.
19 lut 23:20