rownanie stycznej
Kropciana: Wyznacz rownanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=x
3 − x
2 − x − 1 w punkcie P(x0,1). Nie wiem
jak sie za to zabrac. Z gory dziekuje za pomoc
19 lut 09:09
5-latek: Moze na koncu ma byc +1 ?
19 lut 10:20
Kropciana: Nieee. Jest −
19 lut 11:31
5-latek: ROzwiazanie tego rownania jest w liczbach zespolonych wiec musisz byc studentaka i powinnas to
umiec
nalezy rozwiazac rownanie x3−x2−x−1=0 i wyznaczyc x0
19 lut 11:35
===:
oj
małolacie 
chyba nie czytasz
19 lut 11:39
===:

f(x
o)=1 ⇒ x
o3−x
o2−x
o−1=1 ⇒ x
o=2
f'(x)=3x
2−2x−1
f'(2)=12−4−1=7
y−1=7(x−2) ⇒ y=7x−13
19 lut 11:48
Jack:
Skoro punkt P(x
0,1)
to
f(x
0) = 1
x
03 − x
02 −x
0 − 2 = 0
x
03 − 2x
02 + x
02 − 2x
0 + x
0 − 2 = 0
x
02(x
0−2) + x
0(x
0−2) + 1(x
0−2) = 0
(x
0−2)(x
02 + x
0 + 1) = 0
x
0 = 2
W tym drugim nawiasie Δ < 0
Teraz pochodna
f'(x) = 3x
2 − 2x − 1
f'(x
0) = f'(2) = 12 − 4 − 1 = 7
Zatem prosta styczna:
y = ax + b
1 = 7 * 2 + b
b = − 13
y = 7x − 13
==========
PS Sprawdz rachunki
19 lut 11:48
5-latek: No tak zamiast przyrownac do 1 to ja do 0
19 lut 11:50