walec
noczka: Narożna szafka ma kształt ćwiartki walca o wysokości 90cm i promieniu podstawy 30cm.
Pomalowano ją z każdej strony specjalnym ozdobnym lakierem, sprzedawanym w puszkach
o objętości 80ml. Ile puszek lakieru było potrzebnych, jeżeli 1 litr lakieru wystarcza na
pomalowanie
5m2? Przyjmij w obliczeniach, że π=3,14.
19 lut 00:38
Jack:

1ml to 1cm
3, zatem 80ml to 80cm
3
Pole zamalowanej szafki :
| | 1 | |
1) 2 podstawy (gorna i dolna) −> 2 * |
| * 3,14 * (30)2 [cm2]= ... |
| | 4 | |
2) 2 sciany boczne w ksztalcie prostokatow −> 2*30*90 [cm
2] = ...
| | 1 | |
3) pole boczne (ten fragment okragly) −> |
| * 2π * 30 * 90 [cm2] |
| | 4 | |
19 lut 01:09