reszty
reszty: Pewna liczba przy dzieleniu przez 5 daje resztę 1, a przy dzieleniu przez 6 daje resztę 5.
Jakie
reszty może dawać z dzielenia przez 30?
Reszta jest stale równa 11. Niech A = 5x+1 i A = 6y+5. Wtedy 6A = 30x+5 i 5A = 30y+25. Ale A =
6A–5A = 30x–30y–
19 = 30(x–y)–19 = 30t+11.
Skad sie bierze reszta 11?
19 lut 00:21
Jack:
A = 5x + 1
A = 6y + 5
6A = 30x + 6 (!)
5A = 30y + 25
A = 6A − 5A = 30x + 6 − 30y − 25 = 30(x−y) − 19 = 30(x−y) − 30 + 11 = 30(x−y−1) + 11
?
Reszta nie moze byc ujemna...
19 lut 00:29
reszty: Jaka jest reszta z dzielenia liczby zapisanej w systemie siodemkowym 123456111222 przez 2?
19 lut 23:13
Adamm: 0
19 lut 23:26
reszty: Dlaczego?
19 lut 23:29
Adamm: rozpisz sobie na system dziesiątkowy
skorzystaj z tego że suma liczb nieparzystych jest parzysta
19 lut 23:30