cos
231: Dany jest trójkąt prostokątny, w którym suma sinusów kątów ostrych jest równa √15/3. Oblicz
iloczyn cosinusów tych kątów.
18 lut 23:55
Jack:
0 ?
18 lut 23:59
Jack:
skoro trojkat prostokatny...
cosinus 90 = 0
19 lut 00:00
.: W odpowiedziach jest 1/3..
19 lut 00:01
karty do gry: Niestety dla niektorych kąt prosty nadal jest katem ostrym
19 lut 00:02
Eta:
Jeżeli trójkąt jest prostokątny to : sinα=cosβ i sinβ= cosα i sin
2α+sin
2β=1
| | √15 | |
zatem sinα+sinβ = |
| /2 |
| | 3 | |
| | 15 | | 15 | |
sin2α+2sinα*sinβ+sin2β= |
| ⇒ 2sinα*sinβ= |
| −1 |
| | 9 | | 9 | |
19 lut 00:24
Jack: <nie doczytalem

>
19 lut 00:30