ciągi
231: Ciąg (an) jest określony wzorem an=2n2−19n−21 dla n≥1. Dla jakiej wartości n suma n
początkowych wyrazów ciągu (an) jest najmniejsza?
18 lut 23:24
karty do gry: albo dla n = 1
albo dla n takiego, że an < 0 < an+1
Reszta to kwestia przeliczenia.
18 lut 23:58
karty do gry: jednak druga opcja ( a1 < 0 )
19 lut 00:00
franek: Obliczyłem wyrazy od pierwszego do dziesiątego. Wszystkie były ujemne. Wyraz jedenasty był
dodatni. Wszystkie następne też będą dodatnie, czyli suma zacznie się zwiększać. Z tego
wniosek,
że suma dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu jest najmniejsza.
12 kwi 22:53
franek: dotyczyło zadania 231
12 kwi 22:54
Satan: A po co wyliczać wyrazy?
2n
2 −19n − 21 = 0
Δ = 361 + 168 = 529
√Δ = 23
| | 19 + 23 | | 42 | | 21 | |
n2 = |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 21 | |
Stąd rysujemy wykres f(x) = (x + 1)(x − |
| ) |
| | 2 | |
| | 21 | |
Na przedziale [1, |
| )funkcja przyjmuje wartości ujemne, stąd widać, że wyrazy od a1 do |
| | 2 | |
a
10 są ujemne, więc ich suma będzie najmniejsza.
Mniej roboty, a efekt ten sam
12 kwi 23:30