......
kombinatoryka?: Na ile sposobów pięć dziewcząt: Hania, Iza, Julka, Kasia i Lenka, może stanąć w szeregu
tak, aby Iza stała obok Kasi?
18 lut 23:16
tade: Iza obok kasi może stanąć na 2 sposoby
reszta dziewcznek moze ustawic się na 3*2*1=6
iza i kasia mogą ustawic sie w tym szeregu na 4 sposoby wiec
2*6*4=24 (chyba)
18 lut 23:29
tade: 48 oczywiscie
18 lut 23:29
231: nie rozumiem, ale dzięki

!
18 lut 23:32
Mila:
Hania, Iza, Julka, Kasia i Lenka,
5 osób
(Iza, Kasia),Hania,Julka , Lenka − teraz mamy 4 elementy do ustawienia, ( Iza i Kasia złączone)
4 różne elementy możemy ustawić w szeregu na 4! sposobów,
ale Iza i Kasia mogą między sobą zamienić miejsca
Wynik:
2*4!=2*1*2*3*4=48
19 lut 00:15