indukcyjnie wykazać podzielność
kurczakMały: Indukcyjnie wykazać że liczba xn = 103n+2+4(−1)n jest podzielna przez 52 dla każdej liczby
n należącej do ℕ
18 lut 23:04
KKrzysiek: I BAZA INDUKCJI
dla n=0
102+4 = 104
52|104 − spełnione
II ZAŁOŻENIE INDUKCYJNE (dla n=k)
52|103k+2+4(−1)k
III TEZA INDUKCYNA (dla n = k+1)
52|103k+5+4(−1)k+1
Dowód tezy:
103k+2+4(−1)k = 52mk
103k+5+4(−1)k+1= 103k+2*103−4(−1)k= (52mk−4(−1)k)103−4(−1)k= 52mk*103
−4(−1)k*103−4(−1)k=52mk*103 −4(−1)k*1001=52mk*103 −4(−1)k*1000
*(−4*(−1)k)=52mk*103 −4(−1)k+1*1000 = 103(52mk −4(−1)k+1)= 103(52mk +4(−1)k)=
103(13(mk+(−1)k))= 13000(mk+(−1)k)
Liczba 13000 dzieli się przez 52, a więc 52|13000(mk+(−1)k),czyli teza jest prawdziwa na mocy
zasady indukcji matematycznej.
19 lut 03:10
KKrzysiek: Jest źle..
19 lut 03:22
KKrzysiek: poprawiam
103k+5+4(−1)k+1=103k+2*103−4*(−1)k=(52mk−4*(−1)k)*103−4*(−1)k
=52mk*103−4*(−1)k*103−4(−1)k = 52mk*103 − 4(−1)k*1001 = 52(103 − 77(−1)k)
52(103 − 77(−1)k) jest podzielne przez 52
19 lut 03:36
kurczakMały: Idealnie, dzięki kolego.
19 lut 22:03