proszę o rozwiązanie
Anna: oblicz sumę czterech początkowych wyrazów ciągu(a
n) określonego dla n ≥ 1 rekurencyjnie
| | n | |
an+1 = |
| + 1 jeżeli zachodzi ponadto a2=6 |
| | an | |
zakoduj cyfrę dziesiątek , jedności i pierwszą cyfrę po przecinku rozwinięcia dziesiętnego tej
liczby
18 lut 22:46
Jack:
a
2 = 6
a
3 = ...
a
4 = ...
a
1+a
2+a
3+a
4=...
18 lut 23:03
Anna:
| | 1 | | 3 | | 11 | |
a1 +a2 + a3 + a4 = |
| + 6 + |
| + |
| = 11,333 |
| | 5 | | 2 | | 3 | |
kodujemy 113
czy to jest dobrze
19 lut 21:45
Jack: niestety nie,
a3 = ?
19 lut 21:50
Jack: tak samo a4
spojrz na wzor, ile podstawiasz za "n"
a3 = a2 + 1 zatem ile jest "n"?
19 lut 21:52
Adamm: mnie ciekawi jaki jest wzór jawny dla tego ciągu
19 lut 22:01
Anna: a3=a2 + 1= 6+1= 7
a4 = 7 + 1=8
czyli suma wynosi 21,5
prawdę mówiąc nie czuję tego tematu
19 lut 22:06
Jack: nie, nadal sie nie zgadza
wiemy, ze
a
2 = 6
| | 2 | | 2 | | 1 | | 3 | | 4 | |
a3 = a2+1 = |
| + 1 = |
| + 1 = |
| + |
| = |
| |
| | a2 | | 6 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 3 | |
a4 = a3+1 = |
| + 1 = ... |
| | a3 | |
19 lut 22:11
Anna: dziękuję
już zrozumiałam podstawiamy do wzoru
| | 188 | |
suma wynosi |
| = 12,533 |
| | 15 | |
kodujemy 125
19 lut 22:22
Anna: przepraszam wynik to
suma wynosi
kodujemy 107
19 lut 22:32