granica ciągu
kropek: Oblicz granice ciągu.
lim
n−>∞ √n*(n−
√n2+4)
| | 4 | | 4*√n | | 2*√n | |
√n*( |
| ) = |
| = |
| = 0 |
| | n+√n2+4 | | 2n | | n | |
Wykonanie poprawne ? może ktoś sprawdzić?
18 lut 21:17
Adamm: źle jest
18 lut 21:20
kropek: możesz podpowiedzieć gdzie jest błąd , lub jakim sposobem można rozwiązać to zadanie ?
18 lut 23:25
Adamm: | | −4√n | |
limn→∞ √n*(n−√n2+4)=limn→∞ |
| = |
| | n+√n2+4 | |
| | −4 | |
= limn→∞ |
| = 0 |
| | √n+√n+4/n | |
18 lut 23:27
kropek: skąd to −4 się wzięło ? resztę już kumam dzieki
18 lut 23:43
Adamm: | | n+√n2+4 | | n2−(n2+4) | |
(n−√n2+4) |
| = |
| = |
| | n+√n2+4 | | n+√n2+4 | |
18 lut 23:52
kropek: dziękuje bardzo , teraz widze , nie wiem dlaczego nie wziałem pod uwagę nawiasu który zmienił
znak.
19 lut 00:07