matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Scoiatel:
1
1
1
1
1
1
lim (
−
+
−
+...+
−
)
√
3
3
3
√
3
9
3
n
−
1
*
√
3
3
n
x−>+
∞
Oblicz granice zrobiłem to tak
1
q=−
√
3
1
1
1+(
)
n
√
3
S
n
=
*
√
3
1
1+
√
3
1
1+(
)
n
√
3
S
n
=
√
3
+1
1
lim (S
n
)=[
]
√
3
+1
x−>+
∞
dobrze?
18 lut 20:45
Scoiatel:
znaczy n−>+
∞
18 lut 20:49
Scoiatel:
dobrze?
18 lut 21:13
Scoiatel:
Pomozcie
18 lut 22:21
Jack:
jako ze to jest granica przy n−>
∞
, to rozpatrujemy szereg geometr.
a
1
1
√
3
1
√
3
S =
=
=
=
1−q
1
1 − (−
)
√
3
1+
√
3
√
3
1
1−
√
3
1
=
=
=
(
√
3
−1)
1+
√
3
1−3
2
1
lim S =
(
√
3
−1)
2
n−>
∞
18 lut 22:56
Scoiatel:
1
√
3
−1
=
√
3
+1
2
to samo wyszło
19 lut 10:25