Planimetria, sieczna i styczna do okręgu
Michał:

Korzystając z danych na rysunku, oblicz x.
18 lut 19:52
Michał:

Myślałem nad czymś takim, ale nie wiem co dalej. Czy trójkąt o bokach x, 3 będziesz
równoramienny i trzeci bok wyniesie x?
18 lut 19:56
Janek191:
Skorzystaj z odpowiedniego twierdzenia.( o siecznej i stycznej )
18 lut 19:56
Janek191:
x2 = 3*9 = 27
x = 3√3
==========
18 lut 19:58
Michał: Dziękuję. Nie sprawdziłem, a jest nawet ten wzór w tablicach.
18 lut 20:00
Janek191:
Lepiej jak jest w głowie
18 lut 20:02