Proszę o pomoc
Kopytko:

Uzasadnij że czworokąt ABCD w którym A(−7, −5) B(5, −1) C(−2, 5) D(−5, 4) jest trapezem, a
jego przekątne przecinają się pod kątem prostym.
18 lut 19:24
Kopytko: Pomoże mi ktoś
18 lut 19:34
Janek191:
Wyznacz współczynniki kierunkowe prostych AB i CD
oraz prostych AC i BD
18 lut 19:35
Kopytko: Czyli równania prostych obu podstaw i przekątnych... A co dalej
18 lut 19:37
Janek191:
a1 = a2 podstawy równoległe
oraz
a3*a4 = − 1 przekątne prostopadłe
18 lut 19:41
Janek191:
Równania nie są potrzebne
18 lut 19:42
Kopytko: Rozumiem

Udowodnię, że jest jedna para boków równoległych, i to że przekątne są do siebie
prostopadłe czyli przecinają się pod kątem prostym
18 lut 19:44
Janek191:
| | y2 − y1 | | − 1 + 5 | | 1 | |
Np. a1 = |
| = |
| = |
| |
| | x2 − x1 | | 5 + 7 | | 3 | |
| | 4 − 5 | | −1 | | 1 | |
a2 = |
| = |
| = |
| |
| | − 5 + 2 | | −3 | | 3 | |
18 lut 19:49
Kopytko: Już wiem o co chodzi
18 lut 19:49