Całki wielokrotne
arek199602: | | x*y2 | | x | |
∫∫y*sin |
| dxdy gdzie D jest obszarem ograniczonym krzywymi x =0, y = √π y = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Proszę o pomoc
18 lut 18:54
Adamm:

x/2≤y≤
√π, 0≤x≤2
√π
tak będzie najłatwiej
18 lut 18:59
arek199602: | | 1 | | xy2 | |
całka y wynosi − |
| cos( |
| ) zatem całka po x wyniesie to |
| | x | | 2 | |
i tutaj jest mam problem.
18 lut 19:11
Adamm: to może jednak na odwrót, spróbuj
0≤x≤2y, 0≤y≤√π
18 lut 19:20
arek199602: mam jeszcze jedno pytanie skąd wiadomo że x jest 2√π
18 lut 22:26
Adamm: | | x | |
a dla jakiego x y=√π oraz y= |
| się przecinają? dla x=2√π |
| | 2 | |
18 lut 22:29
arek199602: no tak

dzięki
18 lut 22:31