2x | 6x | 98x | |||
+ | + ... + | ≥ 625 | |||
3x−1 | 3x−1 | 3x−1 |
4x | ||
wyznaczyłam dziedzinę, r= | oraz n=25 jaki muszę popełnić kolejny zapis? | |
3x−1 |
2x | 98x | |||
a1= | , an= | |||
3x−1 | 3x−1 |
6x | 2x | 4x | ||||
r= | − | = | ||||
3x−1 | 3x−1 | 3x−1 |
98x | 2x | (n−1)*4x | |||
= | + | ||||
3x−1 | 3x−1 | 3x−1 |
| 1250x | |||||||||||||||
Sn= | *25= | |||||||||||||||
2 | 3x−1 |
1250x | |
≥625 | |
3x−1 |
1 | ||
x≠ | ||
3 |
2 x | ||
a1 = | ||
3 x − 1 |
4 x | ||
r = | ||
3 x − 1 |
4x | 98 x | |||
a1 + ( n −1) | = | ⇒ n = 25 | ||
3 x −1 | 3 x −1 |
2 x | 98 x | |||
( | + | )*25} ≥ 1250 | ||
3 x −1 | 3 x −1 |
2 500 x | |
≥ 1250 / : 2 500 | |
3 x − 1 |
x | 1 | ||
≥ | |||
3 x −1 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |