sin cos
Ewelina 97: oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych
a) cos a = 35
b) sin a = 13
c) tg a = 45
d) tg a = 2,4
18 lut 18:44
5-latek: a) sinα=
√1−cos2α
18 lut 18:47
5-latek: b) cosα=
√1−sin2α
18 lut 18:51
5-latek: c) majac tgα to
tak samo d)
18 lut 18:58
Eta:
Jeżeli kąt α −−− dowolny
to:
| x | |
cosα= |
| x= 3 , r= 5 y=√r2−x2⇒ y= 4 v y= −4 |
| r | |
Jeżeli kąt α −−−ostry
to wartości pozostałych funkcji są dodatnie
pozostałe przykłady podobnie .................
18 lut 19:30
Ewelina 97: a coś jasniej ?
19 lut 11:16
5-latek:
![rysunek](rys/129570.png)
Dla kąta ostrgo
Dla innych kątow jest wierszyk znany
W 1 cwiartce wszystkie sa dodatnie
w 2 tylko sinus
w 3 tangens i cotange3ns
w 4 cosinus
19 lut 11:21
Ewelina 97: a mogłbys mi to wytłumaczyc co i skąd sie bierze ?
19 lut 11:22
5-latek: Przeciez znasz jedynke trygonometryczna
sin
2α+cos
2α=1
To jaki problem wyliczyc z tego sinα czy cosα?
19 lut 11:24
Ewelina 97: i w kazdym przykładzie maja byc w zaleznosci co jest podane
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
chodzi mi o to ze mamy sin to ja
musze policzyc tg i cos ?
19 lut 11:26
5-latek: WYznacz z tego
sin2α+cos2α=1 np sinα
19 lut 11:26
Ewelina 97: oj nie wiem jak zacząć
19 lut 11:29
5-latek: sin2α+cos2α= 1
sin2α= 1−cos2α (pierwiastkujemy to i mamy
sinα= √1−c0s2α lub sinα= −√1−cos2α
tak samo jak np x2=4 to x=2 bo 22=4 lub x=−2 bo (−2)2=4
W a) masz podany cosα wiec wyznacz sinα
19 lut 11:33
Ewelina 97: ja tego nie rozumiem skad to sie bierze
19 lut 11:37
5-latek: Prosze Cie nie zalamuj
Inaczej
10+6= 16 to 10= ...... napisz
19 lut 11:39
Ewelina 97: ...
19 lut 11:43
5-latek: Wybacz ale moj czas tez jest cenny
To poziom szkoly podstawowej a nie liceum
Patrz na moj rysunek z 11:21 i wpis Ety z 19:30
Patrz na definicje funkcji
19 lut 11:48
Ewelina 97: ok dzieki
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
miłego dnia
19 lut 11:50
5-latek: Rowniez zycze milego dnia
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Siadaj do nauki naprawde to jest proste
19 lut 11:52
Ewelina 97: ale dla mnie cała matematyka to jest czarna magia
19 lut 11:53
Księżna Łucja:
| x | | y | | y | | x | |
Najpierw wiedząc że oraz cosα= |
| ,sinα= |
| ,tgα |
| ,ctg |
| manewrujesz |
| r | | r | | x | | r | |
tw.pitagorasa x
2+y
2=r
2
3=x 5=r więc 3
2+y
2=5
2 ⇒ y=4 v y=−4
Podstawiasz:
19 lut 11:55
Księżna Łucja: Chyba tak najprościej
19 lut 11:55
Ewelina 97: i tak nie rozumiem
19 lut 11:56
Ewelina 97: ja nie rozumiem podstaw
19 lut 11:56
Księżna Łucja: Zrozumiesz jak poświęcisz odrobinę czasu i chęci
19 lut 12:04
Ewelina 97: sama tego nie zrozumiem
19 lut 12:19