Punkt wewnatrz trojkata
5-latek:

Punkt O lezy wewnatrz trojkata ABC
Odleglosci tego punktu od bokow trojkata sa odpowiednio owne x y z a odpowiednie wysokosci
h
1,h
2 h
3
Dowiesc ze
P
ABC= P{AOB}+P
BOC+P{AOC}
0,5CB*h
1= 0,5AB*z+0,5CB*x+0,5AC*y
Dotad doszedlem
18 lut 18:03
3Silnia&6:
P= BC*h1
P= AC*h2
P= AB*h3
P=BC*x + AC*y + AC*z
| P | | BC*x + AC*y + AC*z | | BC*x | | AC*y | | AB*z | |
| = |
| = |
| + |
| + |
| = 1 ⇒ |
| P | | P | | P | | P | | P | |
| P | | BC*x | | AC*y | | AC*z | |
| = 1 = |
| + |
| + |
| c.b.d.o |
| P | | BC*h1 | | AC*h2 | | AB*h3 | |
18 lut 18:34
3Silnia&6: w kazdym P przez 2 jeszcze, ale ulamka nie bylo wida wtedy'd
18 lut 18:35
5-latek: Dzieki
Juz rozumiem . Tam powinno byc AB*z ale to sobie porawie
18 lut 18:40