geometria analityczna
Scoiatel: Dany jest trójkąt równoramienny ABC w którym |AC|=|BC|. Ponadto wiadomo, że A(6,5) i B(−2,−1).
Wierzchołek C należy do osi OY.Oblicz współrzędne wierzchołka C
Punkt C(0,y
c)
i |AC|
2=|BC|
2
dobrze?
18 lut 17:31
Scoiatel: to dobre?
18 lut 18:22
Księżna Łucja: Według mnie jest dobrze.
|AC|=|BC|
więc
√(xc−xa)2+(yc−ya)2=√(xc−xb)2+(yc−yb)2
18 lut 18:23
Janek191:

A = ( 6, 5) B = ( −2, −1)
C = ( 0, y)
więc
( 0 − 6)
2 + ( y − 5)
2 = ( ( 0 + 2)
2 + ( y + 1)
2
36 + y
2 − 10 y + 25 = 4 +y
2 2y + 1
− 12 y = − 56
===============
18 lut 18:33