Ciągłość funkcji
Ola: Dlaczego funkcja f(x) = 1x jest funkcją ciągłą skoro do z dziedziny "wypada" liczba 0?
18 lut 16:41
Adamm: jest funkcją ciągłą ale w swojej dziedzinie
nie jest ciągła dla każdej liczby rzeczywistej
18 lut 16:43
'Leszek: | | 1 | |
Funkcja f(x) = |
| nie jest ciagla w punkcie xo = 0 ,poniewaz |
| | x | |
lim f(x) = −
∞ , dla x→ 0
−, oraz
lim f(x) =
∞ , dla x→ 0
+
18 lut 16:59
Adamm: 'Leszek, wystarcza sam fakt że w punkcie 0 nie istnieje
18 lut 17:00
'Leszek: Tak ,ale czesto trzeba okreslic charakter nieciaglosci funkcji tzw.skok nieciaglosci
i dlatego tak napisalem .
18 lut 17:02
Adamm: ok
18 lut 17:05
'Leszek: P.Adamm , mam prosbe czy moglby Pan podac jak wyznaczyc kule K(0,0,1) w
przestrzeni metryczne ( R2 , d ) z metryka d( x , y) = sin (x +y) ?
18 lut 17:17
Adamm: przecież to nie jest metryka
18 lut 17:24
Adamm: jaka jest definicja funkcji sin(x, y)?
18 lut 17:31
Adamm: nie rozumiem po prostu
jak funkcja sinus może przyjmować punkt jako swój argument
18 lut 17:35
'Leszek: Ok ,pomylka , czy d (x,y) = sin x + sin y jest metryka ?
18 lut 17:37
Adamm: nadal jest coś nie tak
nasza przestrzeń metryczna to (ℛ2, d)
czyli funkcja sinus przyjmuje w tym momencie punkt jako swój argument
18 lut 17:39
'Leszek: To juz ostatnie pytanie ,czy d(x,y) = | ex − ey | jest metryka ?
18 lut 17:41
Adamm: 1. d(x, y)=0 ⇔ |ex−ey|=0 ⇔ ex=ey ⇔ x=y
2. d(x, y)=|ex−ey| ⇔ d(x, y)=|ey−ex| ⇔ d(x, y)=d(y, x)
3. d(x, y)≤d(y, z)+d(x, z) ⇔ |ex−ey|≤|ey−ez|+|ex−ez|
z nierówności trójkąta |a+b|≤|a|+|b| biorąc a=ey−ez oraz b=ez−ex mamy
|ey−ex|≤|ey−ez|+|ez−ex| ⇔ |ex−ey|≤|ey−ez|+|ex−ez| ⇔ d(x, y)≤d(y, z)+d(x, z)
18 lut 17:54
'Leszek: Ok., wielkie dzieki , ale chodzi o kule ,trudno znalezc zbiory zadan w ktorych sa
pokazane rozwiazania takich zadan ,naogol spotykam zadania dla kul
w klasycznych metryka ,euklidesa , max , Taxi ,rzeki i nic wiecej .
18 lut 17:58