Kąt miedzy dwusieczną a środkową
Smerf: Dany jest trójkąt o wierzchołkach A(−2, 1), B(−1, −6), C(2, 5). Oblicz cosinus kąta pomiędzy
dwusieczną kąta A i środkową boku BC.
18 lut 14:34
Smerf: wyszło mi 9√8585
18 lut 14:39
Smerf: mógłby ktoś sprawdzić

, bo nie mam odpowiedzi...
18 lut 14:40
Mila:

A(−2, 1), B(−1, −6), C(2, 5)
środkowa AD:
| | −1+2 | | −6+5 | | 1 | | 1 | |
D=( |
| , |
| )=( |
| ,− |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 4 | | 4 | | 1 | | 1 | |
AC→=[4,4] , |AC|=4√2, AC'→=[ |
| , |
| ]=[ |
| , |
| ] |
| | 4√2 | | 4√2 | | √2 | | √2 | |
[ wektor jednostkowy o tym samym zwrocie i kierunku]
| | 1 | | 7 | |
AB→=[1,−7] , |AB|=5√2, AB'→=[ |
| , − |
| ] |
| | 5√2 | | 5√2 | |
| | 6 | | −2 | |
d→=AC'→+AB'→=[ |
| , |
| ] wektor kierunkowy dwusiecznej kata A |
| | 5√2 | | 5√2 | |
dalej licząc wychodzi:
18 lut 15:37
Smerf: dzięki ja rozwiązałem trochę inaczej ale wynik mam ten sam
18 lut 15:38
Mila:
Jak rozwiązywałeś? Równanie dwusiecznej?
18 lut 15:39
Smerf: znalazłem prostą w której zawarta jest środkowa i dwusieczna, potem obliczyłem tangensa
pomiędzy nimi z z jedynki trygonometrycznej wyliczyłem cosinusa
18 lut 15:40
Mila:
Dużo więcej rachunków miałeś.
Ja znormalizowałam wektory AC i AB , zatem suma zawiera się w przekątnej rombu,
a ta jest dwusieczną kąta A.
18 lut 15:43
Smerf: tak, rachunków zdecydowanie więcej, ale nie znałem wcześniej takiego sposobu jak Ty
pokazałaś/eś. Jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas

Nie miałem czegoś takiego w
programie( jestem teraz w 3 liceum)
18 lut 15:49
Mila:
18 lut 17:11