granica
XYZ: Jak sprawnie policzyć limx→0+ (1+2x)3x
18 lut 14:30
Jerzy:
= limek , gdzie: k = 3x*ln(1 + 2/x) ... i licz granicę wykładnika.
18 lut 14:56
Mariusz:
Jerzy pomysł byłby dobry gdybyśmy mieli granicę x→∞
18 lut 15:02
zealot_93: moim zdaniem wyjdzie +∞
18 lut 15:03
Jerzy:
A co to zmienia ?
18 lut 15:03
zealot_93: wystarczy podstawic od razu za x 0+
18 lut 15:03
Jerzy:
Nie wystarczy ...masz symbol nieoznaczony: ∞0
18 lut 15:04
zealot_93: tak
18 lut 15:05
zealot_93: czyli jednak 0 to bedzie wynik?
18 lut 15:08
Jerzy:
Nie wiem ...licz granicę wykładnika.
18 lut 15:09
XYZ: Próbuję liczyć tę granicę wykładnika, ale dwa razy korzystam z de l hospitala i nadal mam
symbol nieoznaczony, a wydaje mi się że robię to poprawnie.
18 lut 15:13
zealot_93: nie wiem mi wyszlo w koncu e6 liczylem na swoj sposob pomijajac regule H znasz wynik moze?
18 lut 15:22
XYZ: nie znam wyniku. e6 wyszło mi licząc lim→∞
18 lut 15:25
Jerzy:
Ta granica to: e0 = 1
18 lut 15:26
XYZ: Metoda którą przedstawił nam Jerzy jest jak najbardziej słuszna.
18 lut 15:27
zealot_93: racja
18 lut 15:32
Mariusz:
Pomysł jednak dobry
| | x | |
Wygląda na to że myślałem o wykorzystaniu granicy limn→∞(1+ |
| )n |
| | n | |
18 lut 16:45