Obliczyć pochodną z definicji w punkcie.
zealot_93: Byłbym wdzięczny gdybyscie mi pokazali jak sie liczyc pochodna z defincji w danym punkcie
na przykładzie poniżej:
| | f(x0+Δx)−f(x0) | |
definicja pochodnej: limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
ZADANIE:
y=4x−10 x
0=2
18 lut 14:27
Jerzy:
| | 4(2 + Δ) − 10 − 4*2 + 10 | | 4Δ | |
= lim |
| = lim |
| = 4 |
| | Δ | | Δ | |
18 lut 14:49
zealot_93: dzieki
18 lut 14:51
'Leszek: Na koloqwium w PW kaza liczyc pochodna z definicji w nastepujacy sposob :
f(x) = 4x − 10
f(x +h)= 4(x+h) − 10
| | f(x+h) − f(x) | | 4x +4h − 10 −4x + 10 | |
f '(x) = lim |
| = lim |
| = |
| | h | | h | |
| | 4h | |
= lim |
| = 4 , wszystkie granice dla h →0 |
| | h | |
18 lut 15:07
Jerzy:
Przecież to jest to samo, tylko zamiast Δx masz h
18 lut 15:09
'Leszek: Tak ,P.Jerzy ale kaza pisac funkcje f(x) i f(x +Δx) i dopiero liczyc granice ilorazu
roznicowego funkcji ,bo tak jest okreslona definicja pochodnej funkcji .
18 lut 15:13
Jerzy:
Zwykła fanaberia
18 lut 15:16