Geometria
Cris: Wierzchołek paraboli o równaniu y = x2 − 4x + 7 jest jednym z wierzchołków kwadratu mającego
środek symetrii w punkcie O = (0,0). Oblicz długość boku tego kwadratu.
18 lut 14:05
Jerzy:
18 lut 14:06
Cris: Ale ja potrzebuję obliczeń... A środek symetrii nie powinien byś w samym środku kwadratu
18 lut 14:07
===:
Jerzy ... popraw się
18 lut 14:09
Cris: Co ja mam w końcu zrobić z tym zadaniem
18 lut 14:14
Jerzy:
A łyżka na to ... niemożliwe
18 lut 14:14
===:
18 lut 14:15
Cris: A pomoże mi ktoś z obliczeniami

Wyliczyłem sobie ten wierzchołek z paraboli i mam punkt o
współrzędnych (2, 3).... Ale nie wiem co dalej pisać....
18 lut 14:16
===:
−wyznacz punkt symetryczny do wierzchołka w symetrii względem środka układu współrzędnych
−odległość tych punktów to przekątna .... itd
18 lut 14:17
Cris: A jak wyliczyć współrzędne pozostałych dwóch wierzchołków
18 lut 14:19
===:
a pytają Cię o to w treści
18 lut 14:21
Cris: No nie, ale skąd będę wiedział jak mam namalować ten kwadrat bez tych współrzędnych?
18 lut 14:24
Cris: Czy a =
√26
18 lut 14:25
===:

np tak
18 lut 14:26
Cris: OK
18 lut 14:27
Cris: A ten wynik mam dobry?
18 lut 14:27
Cris:
18 lut 14:29
Cris: Czy a = √26
18 lut 14:32
===:
tak
18 lut 14:40
Cris: Dzięki
18 lut 14:41
===:
18 lut 14:43