matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zmiana znaków mnożenie nawiasów
Kamil:
Witam Czy dobrze liczę podane wyrażenie? (9n+5)(n−1)−(n−4)(n+5)=n
2
−n+5n−5−(n
2
−5n−4n+20)=n
2
−n+5n−5−n
2
+5n−4n−20= 5n−25|:5 n=5
18 lut 12:50